Trouwen met een budget: hoe doe je dat? - Deel 1

Trouwen met een budget: hoe doe je dat? - Deel 1

Tips en Trends

19/09/2018

Voor een fantastische bruiloft hoef je niet rijk te zijn. Andersom kan een betaalbare bruiloft bijzonder stijlvol en compleet zijn! Wat heb je daarvoor nodig? Een goed plan, een prioriteitenlijstje en een slimme organisatie. In deel 1 van dit “Trouwen met een Budget” tweeluik vertellen we je hoe je een fantastische budget bruiloft opzet.

Wat kost een bruiloft?

Gemiddeld zijn stellen voor een trouwerij € 15.000 euro kwijt. Dat is nogal een bedrag! Maar met de kosten voor een locatie (gemiddeld €4000), bruidsjurk (€1.300), het pak van de bruidegom (€700), een fotograaf (€1.100), ringen (€1.200) en een huwelijksreis (€2.500) loopt de rekening aardig snel op. Ook kleinere kostenposten zoals de decoratie (€300), uitnodigingen (€200) en het bruidsboeket (€125) tikken aan. Gelukkig zijn er manieren om een heel eind onder het gemiddelde budget van een bruiloft uit te komen.

Het kan ook anders…

Van de bruidsjurk tot bedankjes, en van de catering tot de kapper: een bruiloft bestaat uit een hele rij kostenposten. Maar jullie bepalen uiteindelijk zelf welke kosten je maakt! Aan de factuur voor het trouwboekje en het uittreksel uit het bevolkingsregister ontkom je niet, maar verder is het aan jullie of het feest groots wordt of dat de ceremonie alle aandacht krijgt.

Voordat je bepaalt welke elementen -locatie, catering of juist de muziek- prioriteit krijgen, is het belangrijk om research te doen. Vraag offertes op voor zowel droomscenario’s als low-budget alternatieven, variërend van de bloemen tot aan de bruidssuite. Dat maakt het straks makkelijker om realistische prioriteiten te stellen!

Ook interessant: dé checklist voor jouw huwelijk

Brrr… begroting!

  • Stel vooraf samen wat je maximale budget is. En misschien hebben jullie geluk: ook vandaag de dag is het niet ongewoon dat ouders meebetalen aan de bruiloft.
  • Heel belangrijk bij een budget bruiloft is om vanaf dag één bij te houden wat jullie uitgeven. Zo voorkom je stress en verrassingen vlak voor je grote dag! Omdat je vaak de belangrijkste zaken eerst regelt helpt een overzicht van de gemaakte kosten je bovendien inschatten of er nog ruimte is voor een saxofonist naast de DJ.
  • Houd in je begroting rekening met 5-10% aan onvoorziene kosten – want die zijn er altijd!

Oeps…

Deze kosten worden nogal eens over het hoofd gezien:

  • Het doorpassen van de trouwjurk – erg belangrijk, maar het zit zelden bij de prijs van de jurk inbegrepen.
  • Voor proefkapsels en proefmake-up moet je vaak extra betalen. En een eerste voorbeeldboeket is misschien gratis, maar geldt dat ook voor de herhaalde aanpassingen waar je om vraagt?
  • Houd rekening met verborgen kosten op je gehuurde locatie. Soms moet je extra betalen voor het huren van een garderobe, stoelen, tafellinnen of obers.
  • De kleine dingetjes kunnen samen nog best wat kosten: postzegels, bedankjes voor de ceremoniemeester en getuigen, bellenblaas voor als jullie de kerk uitkomen, RSVP kaartjes…

Stel prioriteiten

Als je eenmaal inzichtelijk hebt gemaakt wat je wil uitgeven aan de bruiloft én wat onderdelen als locatie, bloemen en kleding kosten, is het tijd om keuzes te maken.

Bepaal voor jezelf welke elementen van de trouwerij je het meest belangrijk vindt: waar willen jullie eigenlijk niet op besparen? Heb je altijd gedroomd van een fantastische locatie, of wil je juist een groot feest met een live band? Misschien zijn familie en vrienden voor jullie het belangrijkste en willen jullie dat het hun aan niets ontbreekt, of ga je het liefst met de allermooiste foto’s naar huis. Kies maximaal drie elementen die bovenaan jullie prioriteitenlijstje staan en bespaar op alle andere.

Een groot voordeel van deze manier van plannen is dat het minder moeilijk is om in te leveren op vervoer, muziek of catering als je heel duidelijk voor ogen hebt dat een trouwceremonie aan het water jullie droom is.

Neem vooral de tijd om de prioriteiten voor jullie bruiloft te stellen. Klaar voor de volgende stap? In deel 2 van “Trouwen met een budget” laten we zien waar je op kunt besparen: voor een fantastische maar betaalbare bruiloft!

Plan je bruiloft via Salino

 


Deel dit artikel:

E-mail Facebook WhatsApp


Ook interessant