Hoeveel kost een trouwfeest geven? De echte cijfers

Hoeveel kost een trouwfeest geven? De echte cijfers

Tips en Trends

26/08/2020

Wat geven we nu écht uit aan onze huwelijksdag? Betalen trouwkoppels alles zelf, of helpen ouders vaak mee? En hoeveel spendeert een gast gemiddeld aan een cadeau? Salino hield een Grote Huwelijksenquête om fabels en mysteries over trouwen anno 2019 de wereld uit te helpen. Lees gauw mee over de budgetten van trouwkoppels!

Het kostenplaatje

Terwijl je nog heerlijk nageniet van je verloving beginnen de eerste zorgen je hoofd al binnen te druppelen. Want wat kost een bruiloft eigenlijk? De financiën zijn, naast de gastenlijst, de grootste stresspost voor brides-to-be.

Salino hield een enquête onder 1.500 Vlamingen en kreeg daarmee zicht op de budgetten van trouwkoppels. Het gemiddelde bedrag dat Vlamingen aan hun bruiloft spenderen is €15.877. Per provincie zijn kleine verschillen waar te nemen, waarbij Limburgers 14 procent minder uitgeven dan de gemiddelde Vlaming. West-Vlamingen legt het meeste geld apart voor de trouwdag.

Maar het budget wordt vooral beïnvloedt door de leeftijd waarop we gaan trouwen. Ben jij tussen de 26 en 30 jaar? Dan kies je waarschijnlijk voor een droombruiloft met veel gasten: gemiddeld spendeert deze leeftijdscategorie €17.461 aan de huwelijksdag. Vanaf 36 jaar daalt dit bedrag al naar gemiddeld €10.716.

Over deze bedragen zijn de huwelijkskoppels gelukkig vaak wel tevreden: minder dan een derde geeft aan over het budget heen te zijn gestapt.  


Een steuntje in de rug

De traditie is van oudsher dat de vader van de bruid de kosten voor de trouwdag op zich neemt. Dat dit vandaag de dag geen gebruik meer is, weten de meeste mensen wel. Maar wist je ook dat bijna de helft van de Vlaamse trouwkoppels toch voor een deel gesponsord wordt door de (schoon)ouders? In enkele gevallen betalen de (schoon)ouders zelfs de hele huwelijksdag.

Wat kost een gast?

De voornaamste reden dat we van de gastenlijst wakker liggen is omdat elke extra gast om extra kosten vraagt. Zo willen we er helemaal niet naar kijken, want een trouwdag is juist om te vieren met dierbaren! Maar zodra de gastenlijst oploopt naar tweehonderd man en het budget voor de bruiloft ruim overschreden dreigt te worden, is het toch tijd om te gaan rekenen.

Dus wat betaalde Vlamingen? Gemiddeld kost een gast op een trouwfeest €115.  


Meevaller

Neem, voordat je de gastenlijst halveert, ook het volgende gegeven mee in je berekening: gemiddeld krijgen Vlamingen €7.188 aan cadeaus op de bruiloft! Een fijn feit, als je nog op zoek bent naar een argument om die collega’s of verre familieleden uit te nodigen. Als je bedenkt dat een gast zo’n €49,96 aan een cadeau uitgeeft, komen de kosten van een gast op je trouwfeest ook in een ander daglicht te staan.

Woon je in West- Vlaanderen? Dan kun je zelfs op een cadeau van gemiddeld €60,19 rekenen. Inwoners van West- Vlaanderen blijken volgens de enquête 34% guller dan Limburgers en Vlaams- Brabanders.

Jullie dag

Natuurlijk kun jij de bruiloft zo groot of klein maken als je zelf wil. Misschien maak je er een heel weekend van in een kasteel, of vier je het juist op een bescheiden locatie met niet meer dan twintig dierbaren. Bepaal vooral zélf jullie budget en besteed dat aan een huwelijksdag die echt bij jullie past! Dan zit je altijd goed.

Foto's in dit artikel: Lynn Van Baelen

Benieuwd naar meer resultaten? Bekijk alles over de Grote Huwelijksenquête hier. Of begin meteen met het plannen van je huwelijk of ander feestje!

Plan je feest gemakkelijk en snel!


Deel dit artikel:

E-mail Facebook WhatsApp


Ook interessant

Maak van je feestzaal een echte droomlocatie

Tips en Trends

Een trendy foodtruck op jouw feest, hoeveel kost dat nu eigenlijk?

Tips en Trends