Kasteel te Lake - over vier generaties heen van paardenkwekerij tot populaire eventlocatie

Wekelijks trekken we met Salino op pad doorheen Vlaanderen om jullie onze partners op een persoonlijke manier voor te stellen. We geven je een blik achter de schermen en delen de passies en doelen van onze partners met jullie.

Deze week werden we door Vincent Versele ontvangen voor een bezichtiging en kennismaking op het domein van Kasteel te Lake.

Wat deze locatie meteen erg bijzonder maakt, is dat het kasteel reeds vier generaties in eigendom van de familie Versele is. Telkens werd het van vader op zoon overgedragen. Soms heeft het tussen generaties door even leeg gestaan, maar steeds werd de uitbating van het kasteel terug opgepikt en aangepast aan de noden van die tijd.

 

 

“De evolutie van Kasteel te Lake in de familie Versele”

De geschiedenis van het kasteel in de familie Versele start in 1920 wanneer Vincents overgrootvader het domein overkoopt van de paters Oblaten. Alfred Versele was een zeer veelzijdig en dynamisch man en hield er verschillende activiteiten op na, zoals de stichting en uitbating van de brouwerij Anglo-

Belge alsook een kippen- en varkenskwekerij. Maar in het kasteel installeerde hij een paardenkwekerij.

In 1985 kwam het kasteel in handen van Vincents vader, Ignace Versele. “Mijn vader trad in de voetsporen van zijn vader en grootvader in de brouwerij en na de verkoop van de brouwerij in 1979 heeft mijn vader het kasteel een nieuw leven gegeven.”

We kunnen ons voorstellen dat het kasteel niet geheel geschikt was om te gaan gebruiken als eventlocatie nadat er jarenlang een paardenkwekerij gehuisvest werd. Zijn er grote renovaties moeten uitgevoerd worden?

“Toen mijn vader het kasteel erfde, was het, ik zal niet zeggen onderkomen, maar het werd al even niet meer naar behoren onderhouden. Een flinke renovatiebeurt was nodig en deze heeft dan ook bijna vijf jaar in beslag genomen. Daarnaast werd een Orangerie aangebouwd die specifiek als feestzaal werd ingericht en een capaciteit heeft van 230 personen aan tafel inclusief dansvloer.” In 1990 opende het kasteel uiteindelijk voor het eerst zijn deuren voor het grote publiek.

In 2006 besliste Vincents vader, op 79-jarige leeftijd, dat de tijd gekomen was om op pensioen te gaan. Vermits geen van zijn kinderen op dat moment de uitbating wilden of konden overnemen, sloot het kasteel noodgedwongen de deuren.

 

 

"2012 – De vierde generatie neemt de uitbating van het kasteel over”

Na zes jaar leegstand, nam de vierde generatie onder leiding van Vincent in 2012 het initiatief om de uitbating van het kasteel weerom nieuw leven in te blazen. Opnieuw werd een zeer doorgedreven renovatieproject gestart dat twee jaar in beslag zou nemen.

Welke renovaties werden ditmaal uitgevoerd? “ Buiten werden tuin en parking volledig heraangelegd en er werd een nieuwe buitenverlichting  geïnstalleerd.” Binnen werd de Orangerie herschilderd, werd er parket

gelegd, airco geïnstalleerd en nieuwe gordijnen opgehangen. De salons en toiletten werden herschilderd. De toiletten werden eveneens voorzien van nieuw meubilair

Maar daarnaast ademt het kasteel nog steeds een zeer authentieke sfeer uit. “Dat klopt inderdaad. Hiervoor hebben we beroep gedaan op specialisten en historici om onder meer ornamenten en plafonds te restaureren. De oorspronkelijke ramen werden behouden in origineel mond geblazen glas. Uiteraard werd alles herschilderd, maar de ziel en sfeer van vroeger zijn nog steeds aanwezig. Die proberen we te behouden.” Eind 2014 werd  het kasteel dan heropend.

 

 

“Een samenwerking met Traiteur Le Conte - een geoliede machine”

Bij de heropening van de feestzaal werd ervoor gekozen om een exclusieve samenwerking met één cateraar aan te gaan, Traiteur Leconte uit Oudenaarde met wie reeds sinds het jaar 2000 wordt samengewerkt. “Dit partnerschap is voor onze gasten een zeer grote troef. We hebben beiden onze taken, ik zorg voor het beheer van het onroerend goed en de planning en zij zorgen voor de invulling van het feest zelf. We zijn zo op mekaar ingespeeld dat het een vanzelfsprekendheid geworden is.”

Vincent legt uit op welke wijze beide partners blijven streven naar perfectie. “Elke maandagmorgen om 8.00 uur staan we beiden in de zaal om de voorbije week te overlopen. Zijn er opmerkingen, zijn er problemen geweest, 

alles wordt besproken en opgevolgd. Enkel zo kan je blijven bijleren en evolueren.”

 

 

"De tijd nemen voor je klanten staat op nummer 1”

Graag willen we van Vincent ook weten wat hij het belangrijkst vindt in zijn job. “Eerst en vooral wil ik benadrukken dat ik een heel gelukkige job heb. Ik kom constant in contact met gelukkige mensen, mensen die een feest organiseren. Het mee mogen organiseren van deze belangrijkste dagen in het leven van onze klanten is een zeer dankbare job.”

“Het belangrijkste vind ik er in slagen om de mensen op hun gemak te stellen zodat ze volledig vertrouwen op een goede organisatie van hun feest, en zonder enige stress ten volle kunnen genieten van hun dag”, vervolgt Vincent.

En hoe bereik je dat dan, willen we graag weten. “Dit bereik je voornamelijk door te luisteren naar en tijd te nemen voor je klanten. Gedurende de organisatie van hun feest  zijn er vier ontmoetingen. Eerst wordt de locatie getoond en de verschillende formules voorgesteld. Een tweede contact is samen met Traiteur Leconte om de sfeer en invulling van het feest uit te werken. Tijdens een derde contact wordt met de chef – Christophe Leconte - het volledige menu samengesteld. En last but not least is er ca 10 dagen voor het feest een bespreking met de zaalverantwoordelijke om de dagorde en alle details nog eens te overlopen.”

Trouwfeesten zijn, gelet op de romantiek die de locatie uitstraalt, zeer populair. Maar worden er ook andere feesten georganiseerd? “Zeker. In de weekends zijn het voornamelijk trouwfeesten, maar tijdens de week worden er ook bedrijfsfeesten, recepties, productvoorstellingen, ed. georganiseerd.”

Het kasteel is, zoals Vincent zegt, een ‘blank canvas’. De klant kan deze volledig naar eigen wens invullen. Alles (of toch zo goed als alles) is mogelijk. En ook de riante tuinen rondom het kasteel lenen zich tot de organisatie van prachtige events. 

 

Meer informatie over Kasteel te Lake

Ontdek hier de mooiste feestlocaties

Deel dit artikel:

E-mail Facebook Pintrest

Feest! Leuk dat je hier bent.

Op de feestblog van Salino geven we je dagelijks tips & inspiratie om de belangrijke momenten te vieren. Een verjaardag vieren, je droom trouwdag plannen, een babyborrel organiseren of een lentefeest geven: bij elke grote stap die je zet in het leven, is Salino erbij.

Klaar om te beginnen met het plannen van jouw feest? Dan is Salino waar je moet zijn: laat onze eventleveranciers je inspireren en contacteer diegene die bij jou past.

Start hier je zoektocht naar de perfecte eventleveranciers

Volg ons op Instagram