Vragen over het organiseren van een Coronaproof feest of event? - 'Lees hier de COVID-19 veiligheidsmaatregelen'

Kasteelhoeve Wange benoemd tot Klimaatambassadeur 2016

Kasteelhoeve Wange benoemd tot Klimaatambassadeur 2016

06/05/2017

Opnieuw reden we deze week het Vlaamse land door, ditmaal om een bezoek te brengen aan Kasteelhoeve Wange. Een seminarielocatie en gastenverblijf waar ecologie en duurzaamheid centraal staan.

Ellen geeft ons een rondleiding op het domein en een inzicht in de vooruitstrevende initiatieven die dit bedrijf neemt en waarmee zij maatschappelijk verantwoord ondernemen in Vlaanderen op de kaart hebben gezet.

 

“Een team met een missie”

Philip van Kelst en Klara Peeters zijn de grondleggers van dit hele project. Het was de liefde voor paarden die dit koppel naar Wange bracht. Philip had al langer een trainings - en coachingbedrijf en was op zoek naar een plek waar hij zijn paarden meer ruimte kon bieden. Het was hun passie voor paarden en natuur die de stimulans waren om ook iets duurzaam te doen.

Ellen vertelt ons wat haar betrokkenheid in dit project is. "Mijn echtgenoot en Philip werkten al langer samen en op een gegeven moment kregen we van Philip en Klara de vraag om mee te werken aan dit innoverende project. Ikzelf ben historica van opleiding en heb altijd wel klantgerichte jobs gedaan, maar wanneer we dit project startten, had geen van ons vier horeca ervaring. Het was dus wel een stap in het onbekende." 

"Philip en Klara behouden het overzicht van de missie en leiden de renovaties en nieuwe projecten. Mijn echtgenoot is voornamelijk actief in het trainings- en coachingbedrijf en zo ben ik coördinator en gastvrouw geworden. Ik neem de dagelijkse uitbating van de hoeve op mij."

We hebben vernomen dat jullie ook wonen op het domein van de hoeve, wat zijn hiervan de voordelen? "We zijn altijd aanspreekbaar, wat erg leuk is voor onze gasten, want zo hebben zij het gevoel dat dit een plek is met een ziel, het is van iemand, ze kennen de eigenaar. Klara of ik geven ook altijd graag een welkomstwoordje en geven wat meer uitleg over de hoeve en hoe we hier te werk gaan. Onze gasten appreciëren dat enorm."

 

 

“Meest duurzame toeristische bedrijf ter wereld”

Sinds mei 2016 mogen jullie zichzelf het meest duurzame toeristische bedrijf ter wereld noemen. "In 2016 wonnen we inderdaad de 'International Green Key Award', de eerste internationale wedstrijd rond duurzaamheid in de toeristische sector. Daarnaast behaalden we al vijf maal op rij de Groene Sleutel, het meest gerenommeerde internationale kwaliteitslabel voor duurzame verbouwing en beheer in de toeristische sector."

Daar gaat uiteraard een zeer doorgedreven renovatie en verschillende duurzame initiatieven aan vooraf. Zo werd bij de initiële verbouwing van 300 jaar oude vierkantshoeve 15% extra geïnvesteerd om zo ecologische mogelijk te verbouwen. Ellen zet de verschillende technieken voor ons op een rij.

"Tijdens de verbouwingen kozen we voor een hoge rendementsisolatie, zo bekwamen we de hoogst mogelijke isolatiewaarde. Daarnaast lieten we zonnepanelen installeren, waardoor we momenteel voor 50% in onze eigen groene elektriciteit kunnen voorzien. Wat verder ook belangrijk is, is de zuivering van ons afvalwater en waterrecuperatie. Zo gebruiken we regenwater om onze toiletten door te spoelen en zuiveren we nadien ons toiletwater ook weer zelf."

Ellen kan zo nog even doorgaan, want de technieken die hier op de hoeve gebruikt worden, zijn talrijk. Naast het verwarmen op biomassa, het gebruik van milieu vriendelijke onderhoudsproducten en de verschillende partnerships met lokale ondernemers, zijn de productie en bereiding van eigen voedsel een erg belangrijk onderdeel.

"Er passeert heel wat voedsel door onze keuken. Om ook op dit vlak onze ecologische voetafdruk te beperken, hebben we een eigen moestuin aangelegd. Deze wordt nu systematisch uitgebreid. Vorige zomer werden 80 % van de groenten uit onze eigen moestuin of kwamen uit een nabijgelegen biologische moestuin. De moestuinen worden enerzijds onderhouden door mensen uit onze keuken, maar anderzijds ook door iemand uit het dorp. Zo zorgen we op verschillende vlakken ook voor werkgelegenheid voor de bewoners van de omliggende dorpen. Verder maken we zelf onze eigen compost, hebben we appelbomen gepland op het domein en hebben we driebijenkasten, zodat we ook onze eigen honing kunnen aanbieden. We werken samen met een aantal boeren uit de streek, onder meer voor ons vlees, en ga zo maar verder."

En qua innovatief denken is het team van Kasteelhoeve Wange nog lang niet uitgedacht. Ook voor de toekomst hebben zij nog verschillende nieuwe initiatieven in gedachten. Zo hebben zij de ambitie om in de kleine Gete die voor het domein stroomt een waterturbine of op het domein een windturbine te installeren. Zo zouden zij voor 100% in eigen groene elektriciteit kunnen voorzien,maar daarnaast ook een deel de elektriciteit voor het dorp kunnen voorzien.

 

“Klimaatambassadeur 2016, een hele eer”

Deze doorgedreven zin voor ecologie heeft dit jaar geleid tot een benoeming tot Klimaatambassadeur 2016. Kasteelhoeve Wange staat nu echt wel aan de top van het ecologische ondernemen. Wat betekent dit voor jullie?

“Uiteraard is dit een hele eer. We hebben al verschillende erkenningen gekregen en werden daarnaast ook twee maal genomineerd door toerisme Vlaanderen voor de award ‘Best Maatschappelijk Verantwoorde Onderneming’. Voor onze benoeming tot Klimaatambassadeur hebben erg veel mensen gestemd. Wat een leuk gevoel is, want hieruit blijkt dat we door vele mensen ondersteund worden, dat er een draagvlak is.”

Jullie hebben nu werkelijk een voorbeeldrol voor andere bedrijven en bezoekers. Hadden jullie dit verwacht? “Het duurzame was voor ons in de eerste plaats ingegeven om een beter stukje wereld te maken.” “We zijn geen geitenwollensokken”, voegt Ellen er lachend aan toe. “We zeggen wel dat we duurzaam zijn, maar dit kan soms ook subtiel. Niet iedereen is even geïnteresseerd in ecologie, maar onze gasten zullen minstens altijd gezond gegeten hebben en aangenaam verblijf gehad hebben, dat is even belangrijk.”  

 

“Een totaalervaring van natuur en eenvoud”

Jullie zijn enerzijds een seminariecentrum en anderzijds een gastenverblijf. Voor welke activiteiten kunnen bedrijven zoal bij jullie terecht? “We willen vooral een totaalervaring bieden. Bedrijven kunnen hier een vergadering of seminarie houden. Ze kunnen ook een teambuilding, training of brainstorm sessie houden. Daarnaast kunnen zij ’s middags lekker lunchen, ’s avonds dineren en kunnen zij hier ook met 25 personen overnachten.”

“De meeste bedrijven komen hier voor een meerdaagse. Mensen komen dan wat meer tot rust. Zij hoeven ’s avonds niet door te werken, zij kunnen tijdens pauzes genieten van de natuur, een wandeling maken. Wij hebben zelfs laarzen ter beschikking als het weer niet helemaal meezit. Ook kunnen zij wandel- en fietskaarten gebruiken. En bedrijven komen nu ook steeds vaker voor een training met Kheiron, een organisatie die paarden inzet ifv ontwikkeling van leiderschap en teamwerk’.”

 

Meer informatie over Kasteelhoeve Wange 

Ontdek hier de mooiste feestlocaties 


Deel dit artikel:

E-mail Facebook WhatsApp


Ook interessant

Elopement weddings ook bij ons aan een opmars bezig

Inspiratie

14 hacks om je vergadering te pimpen

Inspiratie