Een foodtruck huren? Hier zijn 5 praktische tips!

Een foodtruck huren? Hier zijn 5 praktische tips!

Tips en Trends

04/04/2024

Foto: Fresh-A-Licious

Kiezen voor een foodtruck? Da’s kiezen voor een ontspannen event. In dit artikel vind je de 7 belangrijkste tips voor een vlotte, zorgeloze en stressvrije samenwerking met de foodtrucks op je event of feest. Met deze tips in gedachten kun je als host op beide oren slapen - en zachtjes wegdrijven naar Luilekkerland. 

Tip 1: Boek op tijd!

Foodtrucks zijn een razend populaire cateringoptie in Vlaanderen. Zeker tijdens de zomer en op weekenddagen zijn foodtrucks al snel volgeboekt. Wacht daarom niet te lang met boeken! 

Wie vroeg boekt, heeft nog meer keuze. Om te verzekeren dat jij je favoriete foodtrucks kunt uitnodigen op je event, boek je de truck zo’n 3 maanden op voorhand. Bovendien heb je op die manier ruim voldoende tijd om alles rustig te regelen. Zo geniet je optimaal van een stressloze planning.

Psst… Ben je nog op zoek naar de ideale foodtruck voor je feest? Hier vind je een overzicht met de leukste soorten foodtrucks!

Toch wat later met plannen? Foodtrucks zijn enorm flexibel in hun planning. Vaak vind je nog heel wat leuke foodtrucks die beschikbaar zijn voor je event, zelfs als je wat later bent. Op Salino vind je in enkele klikken beschikbare foodtrucks voor jouw event.


Boek snel en eenvoudig een foodtruck voor je feest


Tip 2: Geef de foodtruck alle nodige informatie op tijd door 

Zodra je weet met welke foodtruck je in zee gaat en je de foodtruck hebt geboekt, heeft de uitbater wat informatie nodig. Vraag na wanneer je het definitieve gastenaantal moet aangeven, en tot wanneer je eventuele wijzigingen aan het menu moet doorgeven. 

Informeer de foodtruck ook op tijd over de dieetvoorkeuren en voedingsrestricties van je gasten. Denk aan gasten met een lactosevrij, glutenvrij, vegetarisch, veganistisch of hallal dieet.

Hoe sneller je de foodtruck alle nodige informatie bezorgt, hoe beter die zich kan voorbereiden op je feest!

Bonustip: Op ons platform kun je gericht op zoek gaan naar foodtrucks met lekkere glutenvrije, lactosevrije, vegetarische, veganistische en hallal gerechten. 


Tip 3: Denk aan de logistiek: van elektriciteit tot parkeerruimte

Foodtrucks zijn er in allerlei vormen en maten. Dat gaat van compacte foodbikes en schattige kleine wagentjes tot heuse bussen. Verzeker dat je voldoende plek hebt om de foodtruck te ontvangen op de eventlocatie - of je nu gezellig thuis feest viert, een zaaltje huurt, of het event laat doorgaan op een groot eventdomein. 

Bekijk ook of de locatie voldoende toegankelijk is. Smalle straatjes en bosrijke gebieden kunnen een uitdaging vormen voor grote foodtrucks. De foodtruck-eigenaar (en locatiemanager) bekijkt samen met jou hoe je zulke obstakels overwint.

Nog een logistiek detail dat je niet over het hoofd wil zien: de zogenaamde special needs van de foodtruck. Sommige foodtrucks zijn zelfvoorzienend (of rijden zelfs rond met hun eigen zonnepanelen!), maar de meeste foodtrucks hebben een elektriciteitsaansluiting en/of wateraansluiting nodig.

Het is altijd een goed idee om even te polsen naar wat je foodtruck precies nodig heeft. Zo verzeker je dat de catering op je event vlotjes verloopt.

Zero waste tip: Veel foodtrucks werken met herbruibare of recyclebare verpakkingsmaterialen. Is dat niet het geval? Kies dan voor recycleerbare of herbruikbare verpakkingen, of huur je servies bij een van onze partners. 


 Snuister door meer dan 150 foodtrucks


Tip 4: Leg de details vast: timing, coördinatie en prijzen

Goede afspraken maken goede vrienden - en goede vrienden maken leuke feestjes. Enkele zaken die je op voorhand wilt vastleggen:

  • Aankomsttijd en start van de service. Een foodtruck heeft gemiddeld 1 uur voorbereidingstijd nodig. Daarna kan het smullen beginnen. Plan duidelijk in wanneer de foodtruck arriveert en wanneer je gasten mogen aanschuiven.
  • Duur van de service. De foodtruck blijft, na het voorbereiden, gemiddeld 1,5 tot 2 uurtjes aanwezig op je feest. Mag de foodtruck gerust wat eerder vertrekken of is het fijn als je gasten wat langer kunnen genieten? Spreek dat dan goed op voorhand af met de eigenaar.
  • Vertrektijd. Voor de foodtruck vertrekt, heeft die natuurlijk ook even de tijd nodig om alles op te bergen en af te ronden. Spreek helder af wanneer de foodtruck het terrein verlaat.
  • Prijzen. Zodra de foodtruck alle nodige informatie heeft, bezorgt die je een duidelijke offerte. Neem de tijd om de offerte even (samen) te overlopen en vraag gerust naar eventuele extra kosten.
  • Coördinatie. Boek je meerdere foodtrucks, of heb je de parkeerruimte na de catering nodig voor een andere eventpartner? Bekijk goed op voorhand hoe je die verschillende partijen coördineert.
  • Menu proeven. Sommige foodtrucks bieden je de mogelijkheid om het menu op voorhand te samplen. Voor trouwfeesten en grote events is dat een zeer interessante optie. Neem vrijblijvend contact op met onze foodtruckpartners om je te informeren naar de mogelijkheden .

Bonustip: Voor events met meer dan 100 gasten is het een goed idee om 2 of meer foodtrucks in te schakelen. Zo vermijd je lange wachtrijen en hongerige gasten. Vraag de foodtruck hoeveel gasten die tegelijk kan bedienen. 


Tip 5: Huur een foodtruck met of zonder extra personeel 

Bij de meeste foodtrucks schuiven je gasten zelf gezellig aan om hun gerechtjes op te halen. Gasten brengen eventuele herbruikbare verpakkingen zelf terug naar de foodtruck, of gooien wegwerpverpakkingen bij het afval.

Bonustip: Voorzie voldoende mogelijkheden om het afval netjes te verzamelen!

Er zijn ook foodtrucks die extra personeel meenemen. Zij staan bijvoorbeeld in voor het bedienen van je gasten en het netjes achterlaten van de eetzones.

Een laatste optie? Zelf aanvullend personeel voorzien. Dat kan handig zijn wanneer je een groot event organiseert, verschillende foodtrucks uitnodigt, of je jouw gasten echt in de watten wilt leggen.


Vind deskundig personeel voor jouw event


Extraatje: Spread the word! Laat een review achter na je event

Een laatste tip voor na het feest: laat een review achter (eventueel met leuke foto’s!) op de profielpagina van je foodtruck. 

Zo maak je het nog gemakkelijker voor feestvierders om de leukste foodtrucks te vinden voor hun events en steek je de hardwerkende foodtruck-eigenaars een welverdiend hart onder de riem!


Een feest dat op wieltjes rolt, organiseer je met Salino

Wie een event organiseert, moet aan heel wat denken. Bij Salino doen wij er alles aan om het organiseren van de kleinste feestjes tot de grootste events zo vlot en ontspannen mogelijk te doen verlopen. Zo kun jij écht genieten van je event - en je helemaal uitleven met de organisatie.

Gezellig en gemakkelijk snuffelen door meer dan 150 foodtrucks? Neem een kijkje op ons platform en vind de ideale matches voor iedere gelegenheid!


Vind de leukste foodtrucks voor elk moment




Deel dit artikel:

E-mail Facebook WhatsApp


Ook interessant