De 7 meestgestelde vragen aan de Ceremoniespreker

De 7 meestgestelde vragen aan de Ceremoniespreker

Tips en Trends

11/05/2023

Plannen jullie een persoonlijke huwelijksceremonie? Goochelen met woorden en dat intiemste moment aan elkaar praten kan best een uitdaging zijn. Ceremoniespreker en storyteller Stefanie bij Huis Stella beantwoordt hier graag jullie meest prangende vragen vanuit haar overtuiging dat jullie mogen trouwen zoals jullie zijn. Niets moet. Alles mag. 


1. Wie nodig je uit voor je huwelijksceremonie?

Een terechte vraag, want heel wat koppels vinden het soms wat raar om hun verhaal te laten vertellen aan mensen die zij eigenlijk amper kennen, zoals die neef of nonkels van je papa of de collega of zakenpartner van je mama. Dit kan een grens zijn. 

Mijn tip voor jullie? Nodig de mensen uit met wie jullie gaan voortdoen, degenen die jullie het meest in jullie hart dragen. Bij sommige koppels zijn dan 20 mensen, bij andere 100 of nog meer. Dit is allemaal heel gevoelsmatig. Vraag de personen bij wie jullie zich comfortabel voelen en de rest volgt dan later wel.


Foto: Lux Visual Storytellers 


2. Hoe lang duurt een ceremonie? En op welk tijdstip plannen we die best in?

Gemiddeld kunnen we stellen dat een viering een uur duurt. Willen jullie een kortere viering? Weet dan dat voor de meeste ceremoniesprekers 45 minuten echt een minimumgrens is. Langer kan uiteraard ook. Sommige sprekers bieden ook ceremonies aan die anderhalf tot twee uren duren. 

Veel hangt uiteraard af van jullie wensen. Komen er vrienden en familie aan het woord? Hoeveel muziek mag er weerklinken? Hoeveel ruimte is er in jullie dagplanning voor een persoonlijke ceremonie? Aan jullie om dit samen te bepalen.

Meestal houden bruidsparen hun ceremonie in de namiddag - ergens tussen 15u en 17u - vlak voor de receptie en/of avondfeest. Hierbij nodigen zij bv. de intieme kring uit en daarna sluiten de andere gasten aan voor de receptie. In dit geval voorzien jullie best wat extra tijd, mocht jullie ceremonie te laat starten of uitlopen. Zo kunnen jullie zich rustig klaarmaken om jullie gasten te ontvangen voor de receptie of avondfeest. 

Uiteraard kunnen jullie ook meteen iedereen uitnodigen voor de ceremonie. Dan maakt dit iets minder uit. Probeer toch zo goed mogelijk jullie planning te respecteren voor de cateraar.

Wist je dat je ceremonies ook steeds vaker ’s morgens worden gehouden in intieme kring? Dit kan dus zeker ook. Een ceremonie buiten bij valavond kan ook prachtig zijn. Een zonsondergang, vuur, kaarsjes? Als dit jullie aanspreekt, ga ervoor!


3. Hoeveel vrienden en familie kunnen er een speech geven tijdens de ceremonie?

Veel koppels vinden het fijn om enkele van hun lievelingsmensen een woordje te laten zeggen. Want zeg nu zelf, vaak nemen we de tijd niet om onze mooiste gedachtes uit te spreken. Laat deze net van het grootste belang zijn. Een huwelijksceremonie is het perfecte moment om het hart te laten spreken. 

Hoeveel sprekers zijn nu ideaal? Wel, daarop bestaan verschillende antwoorden, afhankelijk van jullie wensen en de duur van jullie ceremonie. Laat ons uitgaan van een ceremonie die een uur duurt. Dan kan dit aantal gaan van niemand tot 4 (groepjes) personen. Wat niemand? Dit kan inderdaad. Ooit heb ik voor een koppel een surprise wedding ineengestoken. Niemand wist hiervan behalve het koppel, de zaal en de zangeres en ikzelf. Er waren hier dus ook geen sprekers. 

De meeste koppels kiezen 2 tot 4 sprekers. Dit zijn dan bv. hun ouders, broers, zussen, getuigen, besties, … Hebben jullie nog meer mensen in gedachten? Dan kan je eventueel tot 6 speeches gaan, maar dit is echt een maximum. Dit hoeft ook niet allemaal tijdens de ceremonie te gebeuren. Jullie trouwdag is een aaneenschakeling van de mooiste momenten: receptie, avondfeest, intieme lunch ’s middags, … Verrijk deze ook met woord.



4. Welke muzieknummers kiezen we best? En hoeveel?

Welke nummers zijn voor altijd verbonden aan jullie relatie? Voor sommige koppels is dit meteen duidelijk. Andere moeten dit nog wat invoelen. Trouw bovenal zoals je bent. Ik heb al techno- en clubmuziek horen weerklinken, metal, … Het is jullie feest en ge moet juist niks. Let misschien niet zozeer op het genre, maar wel op lyrics en ook wat een nummer gevoelsmatig voor jullie betekent. Dit kan een lied zijn van in de periode waarin jullie elkaar leerden kennen, een liedje dat jullie steeds luidskeels meebrullen in de auto, een nummer van een band die jullie ooit zagen, een lied waar jullie nu (nog) niets mee hebben, maar waarvan de woorden jullie aanspreken.

Als jullie kiezen voor een live artiest of band, laat je dan adviseren. Zij beschikken over een hele lijst met nummers die zij hebben ingestudeerd en dan kunnen jullie daaruit kiezen. Wensen jullie een nummer van buiten dit repertoire? Ook dit studeren ze graag voor jullie in. 

Als dit voor jullie een moeilijke oefening is, dan kan je ook vragen aan jullie nearest en dearest om nummers te kiezen in jullie plaats. Ik heb al een koppel gehad dat dit zo heeft opgelost. Voor hen was alles prima in de wetenschap dat hun vrienden iets passend gingen kiezen.

Hoeveel nummers hebben jullie nodig? Ik raad jullie aan om er tussen de 4 tot 6 te kiezen: intrede, uittrede, en 2 of meer voor tijdens de ceremonie afhankelijk van de duur.  


5. Hoe begin je aan je geloften?

Heel wat koppels willen op hun trouwdag hun liefde voor elkaar uitspreken, maar hebben geen flauw benul van hoe ze eraan kunnen beginnen. Graag geef ik jullie hier wat inspiratie.

Het kan geruststellend zijn om op voorhand de lengte af te spreken als richtlijn. De ervaring leert dat de meeste koppels landen op een derde tot de helft van een getypt A4’tje. Mag dit langer zijn? Tuurlijk! Geloften zijn echt een hoogtepunt op jullie dag. Als ceremoniespreker zet ik nooit een limiet op jullie mooiste woorden aan elkaar.

Bepaal ook wat de toon mag zijn van jullie geloften. Willen jullie een moment vol oprecht zoals jullie zijn? Mag dit grappig zijn of kies je liever voor warme woorden die het belang van jullie verbintenis eren?

Wat schrijf je dan? Vertel over wat je partner voor jou betekent, waarom jij je zoveel sterker voelt met hem/haar aan je zijde. Waarom zit dat zo goed tussen jullie? Wat wil jij graag beloven? Blik vooruit naar jullie toekomst. Sluit af met ‘Ik zie je graag’.

Gebruik steeds je eigen woorden, schrijf op jouw manier en vanuit je hart. Niets gekunsteld, maar 100% jij. Zo ziet je partner jou het liefst. <3 


Foto: Wowee Zowee


6. Wat is het verschil tussen een ceremoniespreker en een ceremoniemeester?

Verwarring troef bij deze twee termen. Een ceremoniespreker of storyteller schrijft en vertelt jullie liefdesverhaal tijdens de huwelijksceremonie. Een spreker leidt dit specifieke deel van jullie dag, maar niet jullie volledige trouwdag. Dat doet de ceremoniemeester. Die zorgt ervoor dat alles vlot verloopt en dus niet enkel de ceremonie. 

De ceremoniemeester begeleidt jullie doorheen de dag en helpt om iedereen overal op tijd te krijgen, de suite te organiseren, om last-minute brandjes te blussen en voorbereidingen in orde te brengen, … en nog zoveel meer. Kortom, je mag de hele dag bouwen op de schouders van jullie ceremoniemeester, want die neemt de organisatie over zodat jullie zorgeloos kunnen genieten.


7. Hoeveel kost een ceremoniespreker?

Wanneer je de markt anno 2023 bekijkt, dan zal je merken dat de prijzen voor een spreker variëren tussen de 450 en 3000 euro. Deze verschillen zijn er niet zomaar. Hoe meer uren de ceremoniespreker voor jullie werkt en hoe meer diensten die verleent, hoe duurder. Tarieven zijn gestoeld op de werkwijze van de spreker, het aantal uren werk en de ervaring

Vraag een kennismakingsgesprek aan om te ontdekken wat de spreker allemaal voor jullie kan doen. Stel daarbij zeker de volgende vragen. Hoe wordt jullie verhaal ontgonnen? Met vragenlijst(en) of interviews? Schrijft de spreker alles zelf of werkt die ook deels met standaardteksten? Wordt jullie framily ook bevraagd? Is er begeleiding voor jullie geloften en sprekers? Welke extra’s zijn wel of niet inbegrepen? Denk aan km-vergoeding, drukwerk, … Vraag ook eens een stukje tekst op. Luister naar de klankkleur van de stem van de spreker.

Een laatste – en misschien wel de meest belangrijke – tip: Zorg ervoor dat jullie zich helemaal jullie gemak voelen bij de spreker. Jullie gaan immers persoonlijk verhaal delen en dat lukt het best wanneer dat vertrouwen goed zit. 


Hopelijk deed je na het lezen van deze 7 tips inspiratie op over hoe het verloop van jouw persoonlijke ceremonie eruit kan zien. Toch nog vragen? Of laat je dit belangrijke onderdeel van je huwelijksdag liever over aan een professionele pen? Plan dan je kennismakingsgesprek met Stefanie om je wensen te overlopen. 


Plan je kennismakingsgesprek in        


Banner foto: Sofie Van Steelant 


Deel dit artikel:

E-mail Facebook WhatsApp



Ook interessant