Château d’Eau - Van watertoren, tot gezinswoning, tot eventlocatie.

Wekelijks trekken we met Salino op pad doorheen Vlaanderen om jullie onze partners op een persoonlijke manier voor te stellen. We geven je een blik achter de schermen en delen de passies en doelen van onze partners met jullie.

Zo brengt onze tocht ons deze week bij Château d’Eau, een watertoren gelegen te midden van de velden in Steenokkerzeel. De luchthaven van Zaventem voorbij rijdende verwachten we niet meteen in een landelijke omgeving te komen. Maar enkele straten verder verandert het landschap en zie je plots het statig gebouw van de watertoren in de verte opduiken.

We worden zeer hartelijk en in een warme sfeer ontvangen. Met een drankje in de hand ontdekken we al een stukje van het interieur, terwijl Valérie nog snel haar boodschappen wegzet. We zien verschillende gezonde bio producten in de koelkast verdwijnen. Valérie verzorgt dan ook de bereiding van de meeste ontbijten, lunches en recepties volledig zelf. Maar daarover later meer, want eerst vertelt Valérie over de geschiedenis en architectuur van de watertoren.

 

 

"When imagination meets the sky"

De watertoren werd gebouwd tussen de jaren 1939 en 1941 en werd decennia lang gebruikt als drinkwatervoorziening voor de omliggende gemeenten. In de jaren ’90 werd de toren beschermd als monument en werd het mogelijk om hem in te richten gezinswoning. "Het was de droom van mijn partner, Patrick, om een watertoren te renoveren tot multifunctionele woning. 12 jaar heeft de renovatie in beslag genomen. 7 jaar om de nodige vergunning en te bekomen en 5 jaar voor de renovaties. Uiteraard hebben we een architect onder de arm genomen om dit project uit te tekenen."

Mauro Brigham wist een perfecte harmonie te creëren tussen het authentieke karakter van de watertoren en een nieuw, modern design. Zo werden de waterkuip, de originele betonnen trappen en de stalen waterleiding perfect gecombineerd met de meest moderne technieken en een strak interieur.

Na enkele jaren in de watertoren gewoond te hebben, besloot Valérie met haar gezin te verhuizen. De watertoren werd te koop gezet en als bij toeval werd dit ook de start van de evenementenlocatie. "We stelden onze makelaars voor om de watertoren tijdens het verkoopproces als evenementenlocatie te verhuren. Zo hoefde hij niet onnodig leeg te staan. We zijn onze eerste evenementen beginnen organiseren voor klanten van de makelaars en eigen kennissen. Blijkbaar werd de originaliteit van onze locatie erg geapprecieerd, want de aanvragen zijn sindsdien blijven toestromen."

Zes maanden later besliste Valérie dan ook om haar toenmalige job op te zeggen en werd zij fulltime gastvrouw.

 

 

"360° panoramisch zicht op de groene omgeving"

Tot op vandaag heeft de watertoren zijn inrichting als gezinswoning behouden. De tweede en vierde verdiepingen deden dienst als slaapkamers. Op de derde verdieping bevindt zich een ruime badkamer met prachtige lichtinval, vrijstaand bad en een ontzaglijke inloopdouche. De vijfde verdieping werd ingericht als keuken en leefruimte en elk van deze ruimtes kan nu gebruikt worden voor productvoorstellingen, workshops, meetings en brainstormsessies (Enkel voor professioneel gebruik, tijdens het weekend in de eventlocatie gesloten).

En alsof dit nog niet voldoende is, kan je vanuit de leefruimte via een luik in het plafond een kijkje gaan nemen op het panoramische dakterras. Vanop het dak van de 30 meter hoge toren kijk je uit over de velden van Steenokkerzeel en de luchthaven in de verte.

Als je geluk hebt, kan er vanuit oostelijke richting een vliegtuig landen op Zaventem. Zij passeren dan zo dicht naast de toren dat het lijkt of je ze kan aanraken (en dit zonder geluidsoverlast dankzij de goede isolatie in de watertoren). Een fenomenale ervaring.

 

 

"Een passie voor gezonde gerechten"

Valérie vindt het belangrijk om haar gasten in een ongedwongen, huiselijke sfeer te ontvangen. Daar hoort voor haar ook steeds een gezonde maaltijd bij. "Ik had zelf het gevoel dat ik mijn eetpatroon moest aanpassen. Mijn beste vriendin is voedingspecialist en leerde mij meer over gluten, toegevoegde middelen en dergelijke. Ik geraakte gepassioneerd door gezonde voeding,volgde nog een stage en ging mij verdiepen in onderwerpen zoals permacultuur en biovoeding. Zo leerde ik gezonde, evenwichtige en bovenal ook lekkere maaltijden samen te stellen. Deze kennis deel ik nu graag met de gasten van Château d’Eau."

In de toekomst zou Valérie deze passie nog verder willen uitbreiden en ook eigen groenten en kruiden telen om zo haar gasten steeds seizoensgebonden en 100% biologische groenten te kunnen aanbieden. "Maar voorlopig is dit nog toekomstmuziek." voegt zij er met een glimlach aan toe.

 

 

Intussen organiseert Valérie wekelijks verschillende evenementen. Voornamelijk kleinschalige meetings (10 à 15 personen), workshop (tot 35 personen) of walking diners (tot 50 personen) komen in deze locatie het best tot zijn recht.

Tussen deze vele gelegenheden, zijn we benieuwd welk evenement Valérie tot nu het meest is bijgebleven.

"In 2015 namen we deel aan een wedstrijd van Music for Life. Het doel was om een mooie som op te halen voor het goede doel en dan stelde Milow zich kandidaat om een salonconcert te geven. Wij werden uitgekozen en mochten Milow in Château d’Eau ontvangen voor een zeer intiem concert. Zowel voor mij als voor onze 50 gasten was dit een zeer unieke ervaring."

 

Meer informatie over Château d’Eau

Ontdek nog meer unieke feestlocaties

Deel dit artikel:

E-mail Facebook Pintrest

Feest! Leuk dat je hier bent.

Op de feestblog van Salino geven we je dagelijks tips & inspiratie om de belangrijke momenten te vieren. Een verjaardag vieren, je droom trouwdag plannen, een babyborrel organiseren of een lentefeest geven: bij elke grote stap die je zet in het leven, is Salino erbij.

Klaar om te beginnen met het plannen van jouw feest? Dan is Salino waar je moet zijn: laat onze eventleveranciers je inspireren en contacteer diegene die bij jou past.

Start hier je zoektocht naar de perfecte eventleveranciers

Volg ons op Instagram