Vragen over het organiseren van een Coronaproof feest of event? - 'Lees hier de COVID-19 veiligheidsmaatregelen'

Een duurzaam bedrijfsfeest: helemaal van deze tijd!

Een duurzaam bedrijfsfeest: helemaal van deze tijd!

Tips en Trends

02/09/2020

Veel bedrijven zetten zich in om maatschappelijk verantwoord te ondernemen; een duurzaam bedrijfsfeest past helemaal in dat plaatje. Schuif voedselverspilling en wegwerpservies aan de kant, want dit jaar is er oog voor het milieu op het personeelsfeest! En op de open dag, of op het tienjarig jubileum. Zo organiseer je een duurzaam bedrijfsfeest: 


Verantwoord voedsel

Eten hoort bij elk feest: als het geen diner of buffet is, dan wel in de vorm van hapjes. Maar wanneer is het eten dat je serveert een duurzame keuze? Je kunt op allerlei manieren rekening houden met mens en milieu.

  • Seizoensproducten vragen een minimale belasting van het milieu. Ze hoeven niet in verwarmde en verlichten kassen te worden geproduceerd. Ook scheelt het veel brandstof als groente en fruit niet van ver hoeven te komen; vooral het vliegtuig is belastend. Is het de tijd van het jaar voor aardbeien, of juist voor appels en peren? Ze smaken dan nóg lekkerder!

  • Met lokale producten ga je nog een stapje verder: dit zijn seizoensproducten die uit de regio komen waar het feest gehouden wordt. Dat scheelt transport én je ondersteunt er de lokale economie mee!

  • Biologisch eten en drinken is vaak beter voor het milieu en voor de dieren die erbij betrokken zijn. Er wordt bijvoorbeeld minder gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen of antibiotica, en dieren hebben vaak meer ruimte. Duurzame boeren hebben een ander streven dan biologische boeren: duurzame boeren proberen vooral zo min mogelijk impact op de aarde te maken. 

  • Minder vlees serveren is hoe dan ook een goede keuze. Voor veevoer worden hele amazone wouden gekapt; vee drinkt een derde van ons drinkwater; en vleesproductie is verantwoordelijk voor meer dan de helft van de voedsel gerelateerde uitstoot van broeikasgassen! Organiseer je een bedrijfsfeest voor een paar honderd mensen? Dan maakt dat ene stukje vlees minder per persoon echt verschil. 

Vraag de cateraar van je bedrijfsfeest wat de mogelijkheden zijn om in duurzaam voedsel te voorzien. Zij weten alles van seizoensproducten, biologische wijnen en alternatieven voor vlees!Voorkom voedselverspilling

Je cateraar kan ook helpen om voedselverspilling tegen te gaan. Zorg zelf dat alle werknemers tijdig aangeven of ze op het feest aanwezig zijn, zodat de cateraar passend inkopen kan doen. Communiceer bovendien duidelijk dat er op de Open Dag of teamvergadering lunch aanwezig is: dan blijft er minder over. En overweeg “doggy- bags” om overgebleven voedsel aan werknemers mee te kunnen geven!Bron: Madame Curry

Een groene locatie

Is het tijd om een locatie uit te kiezen? Denk groen! Dat kan op verschillende manieren. Steeds meer locaties houden namelijk rekening met het milieu door gebruik te maken van groene stroom, milieuvriendelijke ledverlichting en fair trade handel. Of ze hebben maatregelen genomen om water en energie te besparen.

Maar het kan soms ook helpen om letterlijk voor een groene locatie te kiezen. Denk aan een cultureel erfgoed met een groot landgoed, dat dankzij verhuur aan bedrijven kan blijven bestaan. Bovendien is een natuurrijke locatie heel goed te combineren met duurzame activiteiten: een boswachter wandeling, een lezing over milieubewust werken of plastic vissen in de rivier!

Vind hier de ideale, groene locatie voor jouw feest!


Op weg naar het bedrijfsfeest

Het is natuurlijk niet erg eco-vriendelijk als elk personeelslid met eigen auto naar de feestlocatie afreist. Wat kun je daar als organisator aan doen? Huur bijvoorbeeld een grote bus voor alle werknemers: zo kan iedereen ook veilig een wijntje drinken. Een andere mogelijkheid is om een locatie te kiezen die goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. Of geef iemand de verantwoordelijkheid om een efficiënte auto-indeling voor het carpoolen te maken.


Zero Waste versiering

Natuurlijk wil je de locatie mooi aankleden om voor een gezellige sfeer te zorgen. Maar plastic ballonnen zijn écht niet meer van deze tijd. Gelukkig bestaan er hele leuke alternatieven! Ballonnen, slingers en glitters worden steeds vaker gemaakt van biologisch afbreekbare materialen; de slingers zijn zelfs eetbaar, als je er echt een feestje van wil maken. Nog leuker is confetti met bloemzaadjes: waar de confetti landt, groeit straks een mooie bloem.


Weg met wegwerpspullen

In deze consumptiemaatschappij is het heel normaal om plastic borden, bekers en bestek te kopen voor een feestje. Die vervolgens - soms zelfs ongebruikt - op de enorme stapels afval terecht komen. Huur liever serviesgoed of vraag werknemers om zelf een bord mee te nemen. Zie je wegwerpservies tóch als de enige mogelijkheid? Kies dan voor biologisch afbreekbaar materiaal zoals bamboe of suikerriet. Niet het meest duurzame alternatief, maar beter dan plastic. 


Alle beetjes helpen

Natuurlijk is het voor de meeste bedrijven onhaalbaar om een volledig duurzaam, milieu- en mensbewust feest te organiseren. Laat dat je er niet van weerhouden om toch bewuste keuzes te maken! Alle beetjes helpen. Zéker wanneer je een feest voor veel gasten organiseert. Sommige aanpassingen kosten zelfs minder geld en moeite – zoals digitale in plaats van papieren uitnodigingen. Bovendien verandert de maatschappij snel: straks zijn seizoensproducten en biologisch afbreekbare ballonnen heel gewoon! Welke stap zet jij naar een duurzaam bedrijfsfeest?


Ben jij ook helemaal overtuigd van dit duurzaam concept?

Begin dan hier je zoektocht en organiseer jouw groen bedrijfsfeest!Deel dit artikel:

E-mail Facebook WhatsApp


Ook interessant

5 redenen waarom een foodtruck op je bedrijfsfeest een fantastisch idee is

Inspiratie

Een trendy foodtruck op jouw feest, hoeveel kost dat nu eigenlijk?

Tips en Trends