Een stukje Vlaamse geschiedenis in Hof ten As

Een stukje Vlaamse geschiedenis in Hof ten As

01/03/2017

We trokken deze week opnieuw met Salino doorheen het ‘Vlaemsche land’ en doken het verleden in bij Hof ten As in Melsbroek. Gilbert Van Thillo vertelt over zijn Hof ten As, de geschiedenis van de hoeve en het parcours dat hijzelf aflegde in de wereld van feesten en dineren.

Op de plaats waar de hoeve nu staat, zou al een eerste villa gebouwd zijn tijdens de Gallo Romeinse tijd. Uiteraard was dit nog niet het huidige Hof ten As. Uit een cijnsrol van de parochie van Meltbruc blijkt dat er voor het eerst sprake was van ‘Hofstat ten Assche’ in 1362. De hoeve zou in die periode veelvuldig van eigenaar wisselen om uiteindelijk in 1694 vernield te worden door voorbijtrekkende legers.

Het is pas 20 jaar later, in 1714 dat de hoeve opnieuw werd opgebouwd en zijn huidige vorm heeft gekregen. Ook in de daaropvolgende jaren wisselde de hoeve herhaaldelijk van eigenaar, totdat Gilbert de vierkanthoeve in 1991 wist aan te kopen uit een openbare verkoop.

“Renovaties: een neverending story”

De hoeve bevond zich op dat moment in een erbarmelijke staat. “Het was toch een kleine lijdensweg om deze volledig te restaureren. Na de aankoop heb ik gedurende vier maanden zeer intensief de hoeve zelf gerenoveerd, waarna op 1 april 1991 de brasserie en een eerste kleine feestzaal konden geopend worden.”

De daaropvolgende jaren bleef Gilbert de overige delen van de vierkantshoeve renoveren. Anderhalf jaar later opende hij de grote feestzaal in de voormalige koeienstallen en nog anderhalf jaar later de vergaderzaal. Intussen telt Hof ten As één brasserie, vier feest- en vergaderzalen en een charmant, rustgevend binnenplein met gezellig terras.

Als we Gilbert vragen of de renovaties nu definitief achter de rug zijn, lacht hij. “Plannen maken kost geen geld hé, de uitvoering ervan daarentegen wel”. Zonder er dieper op in te gaan, is het duidelijk dat Gilbert altijd blijft vooruit denken en nieuwe plannen zal blijven maken om Hof ten As uit te breiden, te vernieuwen of te perfectioneren.

Bij de renovatie werd het behoud van het oorspronkelijke karakter van de hoeve altijd vooropgesteld. Zo zijn voornamelijk de houten steunbalken en gewelven een ware eyecatcher in alle ruimten. In de brasserie is de trog (arduinstenen voederbak) van de oude paardenstallen een opvallend authentiek element dat behouden werd. 

          

 

"De grootste uitdaging en passie is creativiteit in je keuken blijven brengen"

“Van jongs af aan wilde ik kok worden en ik heb dan ook mijn volledige jeugd in keukens doorgebracht. Het was voor mij een evidentie dat ik kokschool ging volgen en ook tijdens deze studies kon je mij in de weekends steeds in de keuken van een restaurant terugvinden.”

Gilbert heeft zijn gehele carrière als kok gewerkt en dat vertaalt zich dan ook in zijn gerechten. Hij heeft een grote beheersing van de klassieke keuken, maar voegt hier zijn eigen creativiteit aan toe. Want dat is net wat deze job voor hem na 25 jaar nog steeds uitdagend maakt “de creativiteit die je in je keuken moet blijven brengen”.

“Je moet deze job met hart en ziel doen, anders blijf je ze niet volhouden. Ik heb de klassieke keuken nooit verwaarloosd, maar ik heb altijd geprobeerd die te combineren met moderne gerechten. Via verschillende kanalen doe ik inspiratie op en die ideeën probeer ik dan te implementeren in mijn gerechten.”

  

"Enkel een hecht team kan zich onderscheiden"

Al vanaf jonge leeftijd was het de droom van Gilbert om een eigen zaak uit te baten. Maar hij beslist hier niet mee te starten voor zijn 25. Hij was van mening dat hij hiervoor toch de nodige maturiteit en ervaring nodig had. “Op mijn 32e heb ik Hof ten As gekocht en mijn droom waargemaakt”.

Als we vragen wat het belangrijkste is dat hij de afgelopen 26 jaren in dit vak heeft geleerd, noemt Gilbert het opbouwen van een hecht team van medewerkers. Wanneer hij startte in de horeca was de chef nog “de grote bullebak die stond te roepen in de keuken”. Hij ambieerde een andere en nieuwe benadering, een menselijke en sociale samenwerking. Want hij gelooft er in dat enkel een hecht team, dat aan dezelfde kar trekt, zich kan onderscheiden en mooie resultaten kan neerzetten.

“Er is geen verloop onder mijn medewerkers, wat zeer uitzonderlijk is in de sector van de horeca. Bij de start nam ik twee medewerkers in dienst. Zij werken na 25 jaar nog steeds in Hof ten As. Zo zijn we stilaan beginnen uitbreiden.

Ben jij ook op zoek naar de ideal locatie voor jouw event? Neem dan een kijkje op de bedrijfspagina van Hof ten As.

Ontdek meer over Hof ten As

Ontdek hier de mooiste feestlocaties


Deel dit artikel:

E-mail Facebook WhatsApp


Ook interessant

5 tips om je allerbeste feest te organiseren

Tips en Trends

5 redenen waarom een foodtruck op je bedrijfsfeest een fantastisch idee is

Inspiratie