Vragen over het organiseren van een Coronaproof feest of event? - 'Lees hier de COVID-19 veiligheidsmaatregelen'

Hoe organiseer je een communiefeest? Vind de volledige checklist hier.

Hoe organiseer je een communiefeest? Vind de volledige checklist hier.

Tips en Trends

10/03/2021

Foto: Wauw Events en Flowtography

De communie- en lentefeesten staan weer voor de deur. Ben jij dit jaar ook de fiere ouder van een eerste- of plechtige communicant? Dan begin je intussen de stress van het organiseren van een communiefeest wellicht te voelen.

Om je bij deze organisatie een zekere leidraad te bieden, stelden we voor jullie de ultieme communiefeest checklist samen. Zo ben je er zeker van dat je niets vergeet en kan de voorbereiding van jullie unieke feest stressvrij verlopen!

 

1. Prik een datum

Het is belangrijk om bij aanvang van je voorbereidingen eerst de datum te prikken waarop het feest zal doorgaan. Zo weet je meteen naar welke deadline je toewerkt, wanneer je de uitnodigingen zal moeten versturen ed.

 

2. Bepaal je budget

Voor je werkelijk van start gaat met de organisatie van je communiefeest is het essentieel om eerst een budget vast te leggen. Doe je dit niet, dan kunnen de kosten, voor je het zelf goed door hebt, hoog oplopen. Bepaal daarom een duidelijk budget, en eventueel zelfs een reserve budget, zodat je je hier in totaal zeker aan kan houden.

 

3. Beslis op welke locatie je feest zal doorgaan

Wil je de organisatie van het feest zo veel mogelijk uit handen geven en wil je graag een unieke locatie, dan kan je je communie- of lentefeest houden in een feestzaal. Ben je nog op zoek naar een leuke feestzaal, neem dan zeker een kijkje in ons assortiment van locaties.

Verschillende van onze partners beschikken over extra voorzieningen om jouw zoon of dochter het volledig naar hun zin te maken, zoals speeltuinen of springkastelen. Natuurlijk voorzien ook verschillende partners specifieke menu’s voor communie- en lentefeesten, om de dag extra speciaal te maken.

 

4. Stel je gastenlijst samen

Een grote en belangrijke vraag is, ‘wie wordt uitgenodigd op het communiefeest?' Wil je eerder een klein en intiem feest geven met enkel de dichte familie of ga je voor een uitgebreid feest. Deze keuze zal afhangen van je eigen voorkeur, maar ook het budget dat je wilt te spenderen en de locatie waar het feest zal plaatsvinden.

 

5. Contacteer meter en peter

Vergeet niet om tijdig meter en peter te contacteren. Zij zijn bijzondere gasten op dit feest en kunnen dan ook best als eerste verwittigd worden van de datum waarop het feest zal doorgaan. 

 

6. Stel het menu samen

Zal het communiefeest doorgaan in een feestzaal, dan moet je waarschijnlijk enkel met de uitbater overleggen welke van de verschillende menu’s jullie kiezen.

Wordt het feest bij je thuis gehouden, dan kan je ervoor kiezen om zelf het menu te voorzien. Probeer dan zoveel mogelijk te werken met gerechten die je op voorhand kan klaarmaken, zodat je tijdens het feest niet de hele dag in de keuken moet doorbrengen.

Hou je het feest bij je thuis, maar wil je liever niet zelf koken, dan kan je een cateraar aan huis laten komen. Ben je op zoek naar enkele leuke cateringconcepten, neem dan een kijkje tussen alle cateraars op Salino.

Of wil je het nog origineler, huur dan een foodtruck. Je vind op Salino het leukste assortiment foodtrucks voor jouw communiefeest! 

LEES OOK: 5 redenen waarom een foodtruck een meerwaarde is op jouw feest!

 

7. Een feestthema dat 100% bij het feestbeest past

Zorg je zelf voor de volledige decoratie van je feest, maak dan zeker een moodboard. Zo doe je niet enkel inspiratie op, maar bewaar je deze inspiratie ook meteen in een mooie verzameling van foto’s die je opnieuw kan raadplegen als je aan de werkelijke uitwerking van je decoratie start.

Wil je liever een themafeest dat tot in de kleinste details wordt uitgewerkt door een eventplanner, dan kan je alle zorgen uit handen geven en levert de eventplanner jou een pareltje van een feest af.

LEES OOK: Drie leuke thema's voor je communie- of lentefeest 


8. Voorzie animatie

Uiteraard hoef je voor jouw communie- of lentefeest niet te werken met uitgebreide themadecoratie. In plaats daarvan kan je ook meer aandacht besteden aan de animatie voor de kindjes. Zo kennen we de traditionele animaties van speeltuinen, springkastelen en goochelaren. Vaak kan je feestzaal de nodige animatie voorzien of hebben zij zelf een speeltuin of springkasteel. Moet je zelf op zoek naar de animatie voor je feest, daarvoor bestaan gespecialiseerde websites die je heel eenvoudig via Google kan terugvinden.

 

9. Een feestelijke outfit

Niet enkel de communicant, maar ook mama, papa, broers en zussen willen er piekfijn uitzien op deze grote dag. Start daarom de shoppingactiviteiten voldoende op voorhand, zo voorkom je stress in de week of weken voor het feest.

 

10. Maak of laat uitnodigingen maken

Voorzie tijdig je uitnodigingen zodat deze ook tijdig naar je gasten kunnen verstuurd worden. Heel wat ontwerpers staan te springen om het communiekaartje en de uitnodigingen van jullie communicant te ontwerpen. Ben je een beetje handig en creatief, dan kan je ze natuurlijk ook altijd zelf maken. 

 

11. Maak of laat communiekaartjes maken

Het uitdelen van communiekaartjes is een traditie die er na al die jaren nog steeds bij hoort. En terecht. Ze zijn voor jezelf en de familie een erg leuke herinnering aan deze speciale dag.

Communiekaartjes kan je laten maken door een drukker, foto's kan je laten nemen door een fotograaf, of je kan dit alles ook zelf uitwerken. Op zoek naar een fotograaf en een grafisch ontwerper? Neem dan zeker een een kijkje op hun pagina's op Salino.

  

 12. Dagje klein verlet geeft je extra tijd

Voor sommige familiale gebeurtenissen heb je als werknemer recht op een dag klein verlet. Zo heb je als ouder ook recht op een dag betaald verlof voor een plechtig communiefeest. Meestal wordt deze dag opgenomen op de dag van de plechtigheid zelf. Maar valt de communie op een zon- of feestdag, dan mag je de dag verlof op de werkdag voor of na de plechtigheid opnemen.

Helaas bestaat dit klein verlet niet voor een eerste communie, privé communiefeest of een lentefeest.

LEES OOK: 3 tips voor een communiefeest om nooit te vergeten.

 

13. Vermijd stress de dag van het feest

Op de dag van het grote feest wil je liefst geen stress, maar moet je ten volle kunnen genieten. Leg daarom de dag voordien alle benodigdheden voor het feest al klaar. Denk bijvoorbeeld aan de communiekaartjes, bedankjes voor de gasten of voor meter en peter.

Vergeet ook zeker niet om reservekledij voor de kinderen te voorzien. Zo kunnen de kinderen lekker buiten gaan ravotten zonder dat jij hun zorgvuldig uitgekozen communieoutfit moet zien vuil worden.

 

14. Checklist nadien

Eerst en vooral: geniet met volle teugen van dit feest. Het is immers een unieke ervaring! Je kan eventueel ook al even nadenken over hoe je je gasten nadien kan bedanken voor hun aanwezigheid, en of je achteraf een leuk fotoalbum zal maken of laten maken.

 

Organiseer jij dit jaar ook een communie- of lentefeest? Ben jij nog op zoek naar de geschikte feestlocatie, cateraar, foodtruck, eventplanner of ben je op zoek naar feestmateriaal om te huren? Neem dan zeker een kijkje op Salino.be


Start hier de organisatie van je communiefeest!


Deel dit artikel:

E-mail Facebook WhatsApp


Ook interessant

Ben jij een echte bierliefhebber? Organiseer je feest dan in één van deze brouwerijen.

Inspiratie

Een bijzonder communiefeest met één van deze 5 thema’s

Inspiratie