Vragen over het organiseren van een Coronaproof feest of event? - 'Lees hier de COVID-19 veiligheidsmaatregelen'

Coronavirus - Veel gestelde vragen over je feest

Coronavirus - Veel gestelde vragen over je feest

Tips en Trends

14/04/2020

Het grote feest seizoen is in aantocht. De komende maanden zijn wellicht alle weekends vol gepland met de leukste communiefeesten, mooiste trouwfeesten en alle andere gelegenheden die we in ons leven graag vieren.

Helaas zorgt het coronavirus hier voor enorm veel choas en nog meer vragen. Zal je feest kunnen doorgaan? wat als het verzet moet worden? 

We leven mee met iedereen die dit voorjaar of deze zomer een feest gepland heeft en nu in een onzeker situatie zit. We willen jullie een hart onder de riem steken door te proberen jullie zo goed mogelijk te informeren, inspireren en steunen! In dit artikel beginnen we alvast met een overzicht van praktische vragen die we vaak horen terugkomen.

(Laatste update: zondag 31 maart 2020)


Kan mijn wettelijk huwelijk nog doorgaan? 

Tot op vandaag kan je wel nog voor de wet trouwen, maar dit kan enkel in heel beperkte kring. In de Stad Antwerpen bijvoorbeeld betekent dit in aanwezigheid van het trouwkoppel samen met maximaal 4 getuigen en de fotograaf. Alle festiviteiten om het huwelijk te vieren zijn natuurlijk niet toegestaan.

Je kijkt best even op de website van jouw stad of gemeente voor concrete informatie over wie bij jullie huwelijk aanwezig mag zijn.

(Heb je concrete informatie over hoe het in jouw stad of gemeente geregeld wordt, houd ons dan zeker op de hoogte, zo kunnen wij ook andere bruiden beter informeren!)Ik heb mijn feest moeten annuleren, krijg ik mijn voorschot terug?

In principe moet je voor een annulatie altijd kijken naar de algemene voorwaarden van je overeenkomst. Deze zouden moeten beschrijven hoe je feest kan geannuleerd worden en of hier kosten aan verbonden zijn.

Maar, de coronacrisis is natuurlijk een zeer uitzonderlijke omstandigheid. En zeker wanneer jouw feest valt binnen de periode waarin de overheid de corona maatregelen heeft opgelegd, is er sprake van ‘overmacht’. 

Overmacht betekent dat zich een situatie voordoet waar jij geen invloed op hebt en die het onmogelijk maakt om de overeenkomst uit te voeren. In geval van overmacht kan de overeenkomst in principe kosteloos beëindigd worden. 

De coronacrisis is dus voor jou een reden om overmacht in te roepen en daardoor jouw overeenkomst kosteloos te beëindigen. Maar helaas is het niet zo eenvoudig, want jouw eventleverancier kan zich op diezelfde reden van overmacht beroepen, hij hoeft de overeenkomst dan ook niet verder uit te voeren en zou door deze overmacht niet verplicht zijn om je voorschot terug te betalen.

Er kan op dit vlak dus helaas geen pasklaar antwoord gegeven worden. We willen wel heel sterk benadrukken dat de coronacrisis een erg uitzonderlijke situatie is. We zitten met z’n allen samen in deze moeilijke situatie. Ook voor jullie eventlevernaciers is deze crisis een grote beproeving. We kunnen daarom alleen maar aanraden om met jouw eventleverancier in gesprek te gaan en te proberen om tot een oplossing te komen die voor beide partijen goed voelt. Kan ik mijn feest kosteloos verzetten?

We horen bij de meeste eventleveranciers dat een feest kosteloos kan verzet worden naar een latere datum. Soms wordt door een eventleverancier wél een extra fee aangerekend om het feest te verzetten. Kan dat?

Ook hiervoor moet je in eerste instantie kijken naar de algemene voorwaarden van de overeenkomst. Als deze extra fee in de algemene voorwaarden staat in geval van overmacht dan kan deze in principe door de eventleverancier gevraagd worden. 

Anderzijds moeten we hier ook weer rekening houden met de zeer uitzonderlijke omstandigheden die zich voordoen en de verplichte corona maatregelen die door de overheid werden opgelegd. Deze maken dat we kunnen spreken van een situatie van ‘overmacht’. 

Staat de extra fee om je feest te verzetten niet in de algemene voorwaarden, dan kan zo’n extra fee niet gevraagd worden. 

Wat als je geen vrije datum meer vindt waarnaar je feest zou kunnen verzet worden? Dan kan je in principe de overeenkomst kosteloos beëindigen. 

Houd ook hier in alle gevallen rekening met de uitzonderlijke situatie waarin we ons bevinden en tracht met je eventleveranciers altijd in gesprek te gaan zodat jullie tot een oplossing kunnen komen die voor beide partijen goed voelt. Ik heb mijn huwelijksreis moeten annuleren, ben ik mijn geld kwijt?

Laat ons je gerust stellen. In het merendeel van de gevallen ben je je geld niet kwijt. We lezen en hebben ook al ondervonden dat heel veel hotels, reisbureau’s, boekingwebsites en luchtvaartmaatschappijen toestaan om je boeking kosteloos te annuleren of je reis om te boeken naar een latere datum. 

Hieronder bezorgen we je alvast een overzicht van de organisaties waarvan wij weten dat zij kosteloos omboeken of annuleren:


- Booking.com: kosteloos annuleren

- Air BnB: kosteloos annuleren of omboeken

- Brussel Airlines: kosteloos omboeken

- KLM: kosteloos omboeken

- Thalis: kosteloos omboeken of annuleren

- Sunweb: kosteloos omboeken

- TUI: kosteloos omboekenKan je je annulatieverzekering aanspreken om je reis omwille van het coronavirus te annuleren? 

Door verzekeraars wordt het coronavirus beschouwd als een epidemie. De meeste verzekeraars voorzien geen dekking van de kosten bij annulatie van een reis omwille van een epidemie. Slechts enkelen doen dat wel.

Over dit alles kan je meer informatie terugvinden op de website van Testaankoop: https://www.test-aankoop.be/geld/reisbijstandsverzekeringen/dossier/coronavirusZal de communie van mijn kind voor de kerk kunnen doorgaan?

De Antwerpse Bisschop Johan Bonny heeft zondag laten weten dat alle eerste communies en vormsels die dit voorjaar zouden plaatsvinden in elk geval worden uitgesteld. De helft van de communies staan nu in de Paasvakantie gepland, en de andere helft in de twee weken erna. "Ik kan me niet voorstellen dat volle kerken nadien plots meteen weer toegestaan zullen worden," zegt Bonny. Daarom werden meteen alle communies uitgesteld. 

De Kerk gaat er ook van uit dat wanneer de maatregelen worden teruggeschroefd, het geen goed idee zal zijn om verschillende generaties meteen bij mekaar te brengen. "Dus als we een mooie viering willen, met de drie generaties samen, dan zullen we moeten wachten tot na de coronacrisis. Als het in juni nog kan, zullen we het dan doen, anders zal het na de zomervakantie zijn." zegt Bonny nog. 

Bonny voegt dat ten slotte nog aan toe dat de communies daarom mogelijks zullen uitgesteld worden tot na de zomer, maar zegt daar ook bij dat zeker geen jaar zal worden overgeslagen, de communies zullen dit jaar nog gevierd worden. 


Zit je met nog andere vragen, kom dan zeker even langs in onze facebook community voor feesten na de coronacrisis. Je vindt er steun van anderen feestvierders, inspiratie om je feest dit jaar toch te laten doorgaan en antwoorden op vragen. 

Stel ons gerust jouw vraag in de community (graag met vermelding van @Salino), eender waar het precies over gaat. Wij staan klaar om te helpen! 


Kom langs in onze community    


Stay safe and let's celebrate later !

Het Salino-team


Deel dit artikel:

E-mail Facebook WhatsApp


Ook interessant

Ben jij een echte bierliefhebber? Organiseer je feest dan in één van deze brouwerijen.

Inspiratie

8 voordelen van een professionele fotograaf

Inspiratie