De ceremonie als intiemste moment van je huwelijksdag

De ceremonie als intiemste moment van je huwelijksdag

Tips en Trends

15/06/2023

Vroeger werd de huwelijksceremonie in de kerk voldaan. Maar tegenwoordig gebeurt deze meestal in de natuur, op een unieke locatie of in een prachtige tent. Je ziet het alsmaar meer : het bruidspaar dat tijdens een intieme ceremonie hun geloften aflegt aan elkaar en de ringen uitwisselt in het bijzijn van hun beste vrienden en familie.

Shari en Gert vormen samen Echo Ceremonials. Shari is de creatieve helft van het duo. Ze schrijft unieke ceremonieteksten en decoreert ceremonies met o.a. haar zelf ontworpen decoratiemateriaal. Gert is de andere, praktische helft. Hij is ceremoniespreker en ontwerpt en bouwt ceremoniemeubels. In deze blog vertellen ze wat je mag verwachten van een ceremonie. En wat net de meerwaarde van een ceremonie is. 


De huwelijksceremonie

De huwelijksdag is dé hoogdag van elke verliefde ziel. Ze kijken er zo lang naar uit en eens de dag daar is, vliegt het zo voorbij. Meestal start het met een burgerlijke trouw in de voormiddag om daarna trouwfoto’s te nemen op locatie in de vroege namiddag. Verder op de dag heb je meestal nog een receptie waar men uitgebreid het bezoek verwelkomt met een glaasje. Hierna volgt een diner waarbij je vaak van tafel naar tafel doorschuift om met iedereen een babbeltje te slaan. Om daarna die hakken uit te gooien en op blote voeten de dansvloer onveilig te maken!



Foto: Lux Visual Storytellers


Zo ontzettend fijn om al die mensen dichtbij jou te hebben. Maar in de loop van de dag is het ook zo enorm druk, dat je eigenlijk amper tijd hebt om stil te staan waarom je daar nu weer precies bent; namelijk de verbinding tussen twee geliefden. En daarom kiezen heel wat koppels tegenwoordig voor een persoonlijke ceremonie. Een moment om even stil te staan, in alle rust, hoe ze tot deze dag gekomen zijn en waarom ze precies voor elkaar kiezen.

Huwelijksceremonies zijn er in alle vormen en maten, maar er zijn wel enkele tendensen die vaak terugkomen.


Het verhaal

Bij elke ceremonie wordt het verhaal verteld van het bruidspaar. Wie zijn ze en wat is hun levensloop tot hiertoe? Hoe kwamen ze samen en hoe zijn ze geraakt tot dit punt in hun leven? En vooral : Waarom hebben ze voor elkaar gekozen? Vaak wordt dit verhaal ondersteunt door geschreven en gesproken getuigenissen van dichte familieleden, beste vrienden en de getuigen. Dit deel is het meest persoonlijke, emotionele en intiemste moment van de hele trouwdag. Het verhaal is dan ook dé meerwaarde van een huwelijksceremonie. Even een moment nemen in de loop van de drukke dag om echt stil te staan bij hoe graag men elkaar ziet.




De plechtigheden

Bij de meeste ceremonies wordt er ook tijd vrijgemaakt voor een plechtig moment. Na het persoonlijke verhaal waar men in mooie woorden uitlegt waarom het bruidspaar bij elkaar hoort, maakt men die verbintenis die ze aangaan ‘officieel’ met bepaalde rituele handelingen. De ringuitwisseling is wellicht de vaakst gebruikte plechtigheid van een ceremonie. Ook bij de burgerlijke trouw wisselt men al ringen uit, maar vaak herhaalt men de handeling nog eens later op de dag om de mooie, symbolische waarde van eeuwige trouw aan elkaar.



Foto: Lux Visual Storytellers


De meeste koppels leggen daarnaast ook zelf geschreven geloften af aan elkaar. Daarin kunnen zij in hun eigen woorden vertellen waarom ze kiezen voor hun partner. Maar er zijn uiteraard nog oneindig veel andere verbindingsrituelen. Denk bijvoorbeeld aan zandgieten, een trouwboom planten of een huwelijkskaars aansteken. Voor wie reeds kinderen heeft is het laten ondertekenen van een kinderakte ook een fijn idee om de kinderen te betrekken bij de ceremonie. Kortom voor elk koppel bestaat er een passend ritueel.


Foto: Lux Visual Storytellers


De muziek

Er gaat geen ceremonie voorbij zonder een streepje muziek. Voor de één houdt dit een playlist in met de meest betekenisvolle liedjes van hun relatie. De ander kiest dan weer liever voor een live performance zoals een zangeres of een live band. Welke optie je ook kiest, je kiest nooit verkeerd!

Meestal hebben ceremonies een intredelied waarbij het koppel of de bruid de ceremonie betreedt. Voor de meesten van de genodigden is dit de eerste keer dat ze het bruidspaar zien, dus dat wordt natuurlijk steeds heel enthousiast onthaald! Bij sommige koppels is dit ook de gelegenheid waarbij de vader de bruid weggeeft aan haar toekomstige wederhelft.

Op het einde van de ceremonie heb je ook een uittredelied waarbij men de locatie verlaat en richting receptie gaat. Verder kan het ook fijn zijn als er tussen de teksten door af en toe (maar ook niet té veel!) een muzikaal intermezzo weerklinkt.


Foto: Lux Visual Storytellers


Denk aan de tijd

Een gemiddelde ceremonie duurt ongeveer een uurtje. Net lang genoeg om het volledige verhaal te vertellen, ook anderen aan het woord te laten en muziek te laten horen. Dit is ook de maximum tijd dat een persoon zich kan concentreren, dus laat het zeker niet veel langer uitlopen.


Foto: Lux Visual Storytellers


Een fris moment

Ceremonies zijn vaak buiten en liefst onder een stralend zonnetje bij 25°C, toch? Denk dan zeker ook aan je gasten en zet alvast een verfrissing klaar aan de ingang zodat ze tijdens de ceremonie bijvoorbeeld ook een frisse, huisgemaakte ijsthee kunnen drinken.


Budget

De bedragen van ceremonieschrijvers en ceremoniesprekers kunnen onderling heel erg variëren, afhankelijk van de ervaring en de aanpak. Hoe persoonlijker de ceremonie, hoe intensiever het voorbereidingswerk van een ceremonieschrijver. Het is namelijk niet enkel de tekst dat geschreven moet worden, maar ook het interviewen van het bruidspaar, andere getuigenissen van familie en vrienden verzamelen, een draaiboek opstellen, enzovoort. Dit is een zeer tijds- en arbeidsintensief proces. Het werk vóór de eindtekst mag in geen geval onderschat worden!

Elke ceremoniespreker heeft ook zijn eigen spreekstijl. De ene doet dat volgens de voorgeschreven etiquette, de andere heeft een meer casual manier van voordragen met de nodige humor tussendoor.

Probeer je bij de vergelijking van ceremonieschrijvers en -sprekers je vooral niet blind te staren op het prijskaartje, maar ga vooral op zoek naar die juiste klik. Zorg dat het duidelijk is wat jullie kunnen verwachten van elkaar, dat jullie stijlen verenigbaar zijn en dat er genoeg vertrouwen is langs beide kanten. Het is tenslotte de belangrijkste dag van jullie leven! En van zodra je de juiste match gevonden hebt, mag je er zeker van zijn dat het een ceremonie wordt om nooit meer te vergeten.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Zijn jullie nog op zoek naar een ceremonieschrijver en/of -spreker voor jullie bruiloft? Stuur ons gerust een berichtje om een kennismakingsgesprek in te plannen.


Ontdek meer over Echo Ceremonials






Deel dit artikel:

E-mail Facebook WhatsApp



Ook interessant