7 ultieme tips voor een stress-vrij tuinfeest

7 ultieme tips voor een stress-vrij tuinfeest

Tips en Trends

17/08/2023

'Staycations' en 'Home parties', plezierige zomeravonden, sfeervolle BBQ's of gezellige tuinfeestjes... Wie zit er niet graag gewoon lekker gezellig in eigen tuin? Bij heerlijk zomerweer is het super fijn om je tuin open te stellen en mensen mee van je terras en gazon te laten genieten. 

Maar hoe organiseer je dan een geslaagd tuinfeest? Dat is helemaal niet moeilijk. Zeker niet met de 7 interessante tips en 2 bonus suggesties die we voor jou in dit artikel verzamelden!


1. Tuinfeest: spread the word!

Maak een zomerse of tropical uitnodiging en laat al je gasten op tijd weten dat jij hét feest van de zomer organiseert. Je hoeft hiervoor echt geen design wonder te zijn. Je maakt heel gemakkelijk zelf uitnodigingen via de vele online tools die daarvoor bestaan. Een mooi voorbeeld is de website Canva, waar je ontelbare leuke templates en ideeën terugvindt om het ontwerp van je uitnodigingen op te baseren. Zie jij het toch niet zitten om je uitnodiging zelf te creëren, kies dan één van de leuke ontwerpen bij bedrijven zoals Tadaaz

Op welke manier jij jouw uitnodiging ook maakt en verstuurt, vergeet deze drie dingen zeker niet in je uitnodiging te zetten:

1. Laat je gasten weten dat je een tuin-feest organiseert en dat het feest dus buiten doorgaat. Zo kunnen je gasten zich daarop voorbereiden en zonnecrème, zonnehoedjes, paraplu's, regenjassen en truien meenemen (want met het Belgische weer weet je natuurlijk maar nooit).

2. Je kan je gasten op de uitnodiging ook zelf vertellen wat zij best mee brengen naar jouw tuinfeest. Zwemkledij? Flip-flops? Spelletjes? Een hapje of drankje? 

3. Vermeld ook duidelijk wanneer er gegeten zal worden. Zo hoef jij je BBQ niet opnieuw aan te wakkeren voor laatkomers. Iedereen zal wel op tijd komen voor al dat lekkers dat op hen staat te wachten.


Bron: Tadaaz

2. Voorzie genoeg zitplaatsen

Wil je dat iedereen een plekje heeft om te zitten? Tel dan even na met hoeveel je precies zal zijn. En bedenk daarbij ook welke sfeer je wilt creëren. Wil jij je gasten graag ontvangen aan lange tafels? Ga dan alvast aan de slag met je tafelindeling en voorzie eventueel ook naamkaartjes. Heb je niet voldoende tafels en stoelen om iedereen een plekje te geven, dan kan je overwegen om extra materiaal te huren. Dat kan heel eenvoudig en voor schappelijke prijzen bij één van onze eventleveranciers

Misschien wil jij op je tuinfeest een veel meer casual sfeer scheppen. Dan kan je ook verspreid in je tuin lounge hoekjes opstellen. Of wil je voor een echte pick-nick-style gaan, leg dan gezellige grote lakens en stapels kussens in het gras om knusse hoekjes te creëren. 



3. Let there be light!

Je tuinfeest zal helemaal gezellig worden bij ondergaande zon, de schemering van het vallen van de avond en zeker bij een pikzwarte sterrenhemel! Jij kan deze fantastische sfeer compleet maken door extra sfeerverlichting te gebruiken. Dat hoeft ook helemaal niet duur te zijn. Gebruik bijvoorbeeld lege glazen bokalen met kaarsen om in een boom of tegen een muur te hangen. Je kan ook lichtsnoeren kopen of huren om over je tuin heen te hangen. Of go back to basics en maak een écht kampvuur. Hier geldt volgens ons volledig de uitspraak 'hoe meer lichtjes, hoe meer sfeer'. 


Bron: Pinterest

4. Houd muggen op afstand

De zomer is zalig en lekker warm, maar kan ook soms ongenodigde gasten met zich mee brengen. Daarom geven we jou graag een aantal originele tips om muggen op een afstand te houden: 

  • Deel aan elk van je gasten een anti-muggen citronella armbandje uit. Deze trendy armbandjes zijn te verkrijgen in ontelbare kleuren en uitvoeringen. Het is een leuke, gemakkelijke en vooral originele manier om muggen af te schrikken. En, hoe meer mensen in een groep ze dragen, hoe meer effect. 
  • Vervang een aantal van je kaarsjes doorheen de tuin met citronella kaarsen. De geur houdt muggen op een afstand en jouw anti-muggen middel draagt bij aan de sfeervolle verlichting. 
  • Muggen zijn blijkbaar echt geen fan van lavendel. Plaats daarom verspreid in je tuin een aantal grote lavendel struiken en houdt de muggen weg met deze heerlijke geurende en Zuiderse decoratie.
  • Tenslotte kunnen muggen geen knoflook verdragen. Voeg dus gerust een extra teentje look toe aan je zomerse gerechten. Na het eten van look, komen knoflookoliën vrij door de poriën van je huid en houdt deze geur muggen ook weg. 


5. Music, Maestro!

Om de sfeer helemaal compleet te maken, kan een streepje muziek op je tuinfeest natuurlijk niet ontbreken. En ook hier zijn verschillende mogelijkheden. Zo kan je een professionele band, zanger(es) of Dj laten komen.

Ligt dat toch net buiten jouw budget voor het tuinfeest dit jaar, hoor dan eens rond bij vrienden of familie. Iedereen kent wel iemand die gitaar of een ander instrument kan spelen. En, iedereen kan zingen ... Dus zet jullie gezellig rond het kampvuur en zing gewoon samen leuke liedjes.

Je hoeft natuurlijk niet de hele avond zelf te zingen. Je kan ook een playlist voorbereiden om op je feest af te spelen, bijvoorbeeld via Spotify. Nog leuker is het om je gasten op voorhand om hun favoriete liedjes te vragen en aan de hand van hun suggesties een playlist samen te stellen die al je gasten enthousiast zal maken.

(Laat ook eventueel je buren op voorhand weten dat je een feest organiseert, zodat zij niet verrast zijn door al het gekeuvel en gezang dat uit jouw tuin weerklinkt)


Bron: Pinterest

6. Entertain de kids

Wil je ook de kids op je tuinfeest een leuke tijd bezorgen, voorzie dan enkele toffe activiteiten om de kleintjes te entertainen. Zo kan je een aparte kids corner voorzien met een tent, dekentjes, kussens, spelletjes en hun eigen hapjes en drankjes.

Huur een aantal XL games zoals, jenga, mikado, tafelvoetbal of vier op een rij. Ook met een springkasteel zal je nog altijd punten scoren bij je kleine gasten!

Ben jij wel een DIY persoon? Maak dan zelf een paar leuke spelletjes zoals blikken omver werpen of knutsel-, teken- en doeboekjes. En ook een pinata blijft geweldig populair. Kortom, de mogelijkheden om die kleine schatten te entertainen zijn oneindig!


Bron: Pinterest

7. Play it cool!

Het kan wel eens erg warm worden in de zomer. Jawel hoor, ook in België! Ook wij moeten steeds meer voorbereid zijn op een hittegolf.

Houd dus ook met die stralend zon zeker rekening en voorzie ten eerste schaduwplekjes. Dat kan door middel van kleurrijke parasols of door een groot laken boven je eettafel of terras te spannen. Hoe je het ook doet, maakt niet uit, zolang je er maar voor zorgt dat je gasten niet als een rode kreeft naar huis vertrekken!

En zorg daarnaast ook voor de innerlijke verkoelen door verschillende drankjes aan te bieden. Een grote ijsemmer om de alcoholische dranken koel te houden is daarvoor altijd een goed idee. Maar zorg ook voor een aantal non-alcoholische drankjes. Niet iedereen wil 's middags in de hete zon alcohol drinken. Daarom zijn home made ice tea's of infused waters altijd een goed idee. Bovendien laten ze zich ook prachtig presenteren in die trendy grote bokalen. Als snackje tussendoor kan je ook altijd gekoeld fruit zoals watermeloen of een zelf gemaakt waterijsje serveren. Je zal zien dat je met deze verkoelende snacks enorm veel succes zal hebben!

Bron: Pinterest

2 extra suggesties 

  • Ga je zelf eten voorzien of geef je dit graag uit handen? Bekijk eens wat de cateraars of foodtrucks voor jou kunnen betekenen. 
  • Het is altijd interessant om 'doggy bags' voor je gasten te voorzien. Héél vaak wordt er op een feest veel te veel eten bereid, waardoor met de overschotten nog een heel leger gevoed zou kunnen worden. Zorg ervoor dat je gasten overschotjes mee naar huis kunnen nemen. Je doet je gasten er een groot plezier mee en je gaat tegelijk ook voedselverspilling tegen! 

Maar de laatste boodschap die we jou willen meegeven is vooral: Geniet van de organisatie van je feest en van je feest zelf!


Begin hier met het plannen van jouw tuinfeest!


Deel dit artikel:

E-mail Facebook WhatsApp


Ook interessant